5 gode råd til forældrekøb

En del forældre vælger at hjælpe deres børn, ved at købe en bolig i en af de store studiebyer, for derefter at leje boligen ud til barnet. Det kaldes for et forældrekøb.

Det kan være en god måde at hjælpe børnene på, men der er dog også en række regler, som der skal være styr på, når du vil foretage et forældrekøb.

Her har vi samlet 5 gode råd til dig, der går og overvejer forældrekøb.

1. Må boligen udlejes?

Det er især lejligheder som handles som forældrekøb. Men ikke alle lejligheder må lejes ud. Så inden du investerer i en lejlighed, skal du sikre dig at du må leje forældrekøbet ud.

Du skal derfor tjekke med ejerforeningen eller andelsboligforeningen, om udlejning er imod foreningens vedtægter.

Ellers risikerer du at have en bolig, som du ikke må udleje.

2. Huslejen skal matche markedet

Når du vil udleje dit forældrekøb til barnet, kan du ikke bare sætte huslejen som du vil. Huslejen skal matche de gældende markedsvilkår for lejeboliger.

Vælger du ikke at følge dette, vil du blive beskattet af den eventuelle difference.

Et forældrekøb er derfor i høj grad mere en boligsikkerhed for barnet, end en billig studiebolig. Medmindre du som forælder tager beskatningen.

Der er dog ikke frit lejde, for hvis det kan blive betragtet som huslejeeftergivelse, og derfor en gave til barnet. Overskrifter det det skattefri gavebeløb, vil barnet blive beskattet her.

3. Lav en lejekontrakt

Det er en god idé at udforme en formel lejekontrakt, selvom det er dit eget barn der lejer boligen.

Det giver en sikring rent juridisk, da lejemålet juridisk set bare er et almindeligt lejeforhold mellem 2 parter. Juraen tager ikke højde for at det er forældre og barn.

Lejekontrakten skal derfor udarbejdes, så vilkår for lejemålet er på skrift.

En formel lejekontrakt vil også give lejeren mulighed for at søge boligsikring, da en officiel kontrakt er en betingelse for dette.

4. Beskatning og fradrag

Når du som forælder køber en bolig og lejer den ud til dit barn, skal du betale skat af dine lejeindtægter. Du kan dog også trække udgifter fra som fradag. Det gælder for eksempelvis ejendomsskat, vedligehold og reparationer.

5. Få en boligkøbsadvokat til at hjælpe

Forældrekøb er ofte en stor investering, og du kan derfor med fordel hyre en boligadvokat til at hjælpe. En boligadvokat har overblik over gældende regler, og kan sørge for at få et advokatforbehold med i købsaftalen.

Få hjælp til forældrekøb af boligadvokat.